Her kan du lese svar på vanlige spørsmål om boka og metoden Pottetrening på 3 dager.

Pottetrening på 3 dager

1. Hva er Pottetrening på 3 dager?

Pottetrening på 3 dager er en pedagogisk metode som steg for steg hjelper barnet ditt å slutte med bleier. Metoden er beskrevet i boken med samme navn.

2. Hva går metoden ut på?

Målsettingen med metoden er at barnet lærer å lytte til kroppen og reagere på sine behov. Dermed kan barnet begynne å utvikle selvstendighet knyttet til egne toalettbehov (i den grad det er mulig).

Opplegget går ut på at du tar av bleien og guider barnet på en kroppslig og mental oppdagelsesreise. Barnet lærer å tolke kroppens signaler og assosiere dem med potten, og det utvikler blære- og tarmkontroll, slik at tiss og bæsj havner på rett sted. Samtidig går barnet gjennom tre bevissthetstrinn: fra «nå har jeg tisset» til «nå tisser jeg» og til slutt «jeg må tisse». Metoden er lagt opp slik at denne prosessen blir så tydelig og lett å forstå for barnet som mulig. Dermed lærer det også raskt!

Pottetreningen starter med at dere setter av noen sammenhengende dager der barnet får mulighet til å prøve seg frem i et trygt og forståelsesfullt miljø. Det sentrale her er å skape et positivt samspill der du og barnet ditt er nær hverandre og har det gøy sammen, samtidig som barnet øver på nye rutiner.

>> Her kjøper du boken – 60 dagers full garanti!

3. Hvorfor fungerer denne metoden så godt?

I dag blir mange foreldre rådet til å sette barnet på potten litt nå og da og bruke bleie ellers. Håpet er at barnet på den måten lærer seg å bruke potten. Men denne fremgangsmåten er vanligvis ikke så effektiv. En grunn til det er at foreldrene da sender et dobbelt budskap til barnet.

Barn sitter på potten

Med vår metode gjør du det stikk motsatte. De første dagene egnes helt og holdent til pottetrening og å hjelpe barnet ditt med å legge et godt grunnlag. I motsetning til den første fremgangsmåten, hvor man jobber sporadisk over lengre tid, jobber dere fokusert og helhjertet i et kortere tidsrom. Det har den fordelen at det hele blir mye tydeligere for barnet, og dermed går også læreprosessen lettere og raskere.

Kort sagt: Dette er snill og smart pottetrening som fungerer.

4. Bleiefri på 3 dager – hvilke fordeler har denne metoden?

 • Du får verktøyene du trenger for å hjelpe barnet ditt gjennom pottetreningen
 • Du unngår stress og bekymringer da du har en tydelig beskrivelse av veien frem til mål
 • Du forstår hvor i prosessen barnet ditt befinner seg, og dermed vet du også hva neste skritt på veien er
 • Du får kunnskap som hjelper deg å unngå vanlige feil
 • Du kan tilpasse opplegget helt og holdent til ditt barn
 • Boken gir deg troen på at «dette klarer vi»!
 • Dere kan redusere tiden det tar å pottetrene betraktelig

5. Hvilken aldersgruppe er metoden rettet mot?

Metoden retter seg mot barn mellom 18 måneder og 4 år, og fremgangsmåten er den samme uansett alder.

Du må likevel regne med at et barn på 18 måneder trenger mer støtte fra deg, og at dere vil bruke noe lengre tid. Er barnet over 2,5 år, må du forvente at det i større grad uttrykker egen vilje, og at det kan ha et større behov for å håndtere deler av prosessen selv. Det er fullt mulig å anvende metoden også før barnet er 18 måneder.

Enkelte som har brukt EC-metoden (Elimination Communication / eliminasjonkommunikasjon, også kalt babypotting), starter så tidlig som ved 15–17 måneder. Det går an, men er som regel litt mer tidkrevende.

6. Er det stressende for barnet?

Stress og pottetrening hører overhodet ikke sammen.

Derfor er det viktig å understreke at dette slett ikke handler om at barnet skal «fullføre» pottetreningen på tre dager, eller å presse frem et resultat.

I stedet handler det om å sette av tid og plass til pottetreningen, slik at barnet får en fair sjanse til å bearbeide den nye kunnskapen.

7. Kan jeg tilpasse metoden til barnet mitt?

Ja, du kan se på metoden som et rammeverk som helt og fullt kan tilpasses barnets personlighet og læringstempo. Det er altså ikke snakk om en ferdig mal barnet skal presses inn i.

Du kan også tilpasse opplegget til din egen foreldrestil.

Dette er en stor fordel og gjør at metoden fungerer i de fleste familier og for barn i ulike aldrer, fra 18 måneder og opp til 4 år.

8. Er belønningssystem en del av strategien?

Nei. Du jobber med barnets indre motivasjon, og dermed er bestikkelser og andre belønningssystemer unødvendige.

Om du likevel vil bruke dette i pottetreningen, er det helt opp til deg, men det er ikke noe vi tar til orde for.

9. Innebærer metoden noen form for tvang?

Vi er sterkt imot bruk av tvang, straff eller andre manipulerende metoder, og dette må aldri forekomme under pottetreningen.

Du kan være helt trygg på at dette er en positiv og respektfull måte å hjelpe barnet ditt å bli bleiefri på.

10. Krever metoden at vi har øvd med potten tidligere?

Nei, barnet trenger overhodet ikke ha noe erfaring med potten, dere kan starte helt fra scratch på dag 1. Også dere som er i gang med pottetreningen, kan anvende denne metoden – bare følg instruksjonene i boken.

11. Fungerer dette på både gutter og jenter?

Ja, gutter og jenter følger akkurat samme opplegg.

12. Hva med tvillinger og søsken?

Du bruker samme fremgangsmåte om du vil pottetrene med to barn samtidig. Den eneste forskjellen er at det blir mer jobb på en gang.

Fordelen er at barna kan inspirere og lære av hverandre.

Det kan være smart å være to voksne. Det gjør det lettere å fange opp barnas signaler, særlig de første dagene. Noen tvillingfamilier velger å pottetrene med begge barna samtidig, andre velger å ta ett barn om gangen.

Enkelte begynner med begge, men velger avbryte med det ene barnet og fortsette med det andre.

13. Passer Pottetrening på 3 dager for alle barn?

Denne boken ble første gang utgitt i 2015 i Sverige. Våren 2018 gjennomførte vi en stor undersøkelse. Vi fikk inn over 800 svar fra barnefamilier som hadde pottetrent med vår metode. Gjennomsnittsalderen på barna i undersøkelsen var 2 til 2,5 år.

Hvor lang tid tok det å bli dagtørr?

 • 30,3 % ble det innen 3 dager
 • 63,7 % ble det innen 7 dager
 • 77,9 % ble det innen 14 dager
 • 88,2 % ble det innen 28 dager

Det er altså fullt mulig å få det til i løpet av tre dager, og innen fjorten dager er nesten fire av fem familier i mål. Rett under ni av ti familier er ferdige før det har gått tjueåtte dager.

Sammenlign dette med måneder med «tradisjonell» pottetrening som dessverre er virkeligheten for mange i dag. Selv om tallenes tale er fantastisk, viser undersøkelsen også at vår metode ikke passer for alle. Drøyt én av ti familier trenger enten mer tid eller velger å avbryte og ta en pause før de prøver på nytt. Noen velger en annen vei mot målet.

Pottetrening på 3 dager

Helt til slutt vil vi anbefale deg å kjøpe og lese boken, så kan du selv avgjøre om opplegget føles riktig for dere.

Vi gir deg 60 dagers pengene-tilbake-garanti (uansett årsak).

Dermed kan du lese boken og vurdere metoden i fred og ro helt uten risiko.

Kjøp e-boken her

14. Hva mener andre foreldre?

Vil du se hva andre mener om denne metoden? Les noen av anmeldelsene Pottetrening på 3 dager har fått.

15. Hvordan kjøper jeg boken?

Du kjøper og laster ned e-boken her på nettstedet vårt.

Så kan du raskt og enkelt lese den på mobilen (eventuelt nettbrettet eller datamaskinen)! Boken leveres som epub-fil, og du kan selv justere blant annet tekststørrelse og bakgrunnsfarge. Det sikrer en svært smidig leseopplevelse!

Anvisninger for hvordan du åpner filen, følger med.

16. Hvem har skrevet boken Pottetrening på 3 dager

Familiefoto forfatterne

Vi som har skrevet boken Pottetrening på 3 dager og driver nettstedet Bleiefri.no, heter Sofia og Michael Bergenstjerna.

Vi er to helt vanlige foreldre, akkurat som du. Takket være gode venner oppdaget vi en pottetreningmetode som vi aldri hadde hørt om tidligere.

Den hjalp oss å gå fra en låst situasjon uten fremskritt til et bleiefritt barn (både dag og natt) i løpet av bare noen få dager.

Metoden var enkel, pedagogisk og fungerte så godt at vi bestemte oss for å spre kunnskapen videre.

I 2014 begynte vi å sette oss grundig inn i temaet pottetrening, og vi har gjort masse research. Det har gitt oss viktig innsikt og ført til mange oppdagelser som vi deler i boken vår.

Siden det hele begynte, har vi hjulpet og støttet mer enn 103 217 familier på veien mot en bleiefri hverdag.

Får vi hjelpe deg også?