Redd for å tisse og holder seg kjempelenge

Hjelpeartikkel for deg som følger metoden Pottetrening på 3 dager

At barnet holder seg lenge og ikke vil tisse, er et tegn på at situasjonen er ny, merkelig og uvant. Bleiebarn småskvetter litt tiss om gangen og trenger egentlig aldri tenke på at det skjer. Bleien fanger opp tiss kontinuerlig, så det føles aldri vått. Mange barn er ikke en gang klar over at de tisser i bleien. Kroppsfunksjonen oppdages når bleien tas av – iblant for første gang.

Barn reagerer forskjellig på å gå uten bleie og at det kommer tiss. For enkelte barn er det svært ubehagelig at det kommer tiss hele tiden. Barnet holder seg, og det skaper en uheldig spiral. Jo lenger barnet holder seg, desto høyere trykk bygges opp i blæren. Det er naturligvis ikke godt, noe som skaper mer uro. Høyt trykk i blæren gjør det dessuten vanskeligere for barnet å tisse. Du har kanskje opplevd å sitte på bussen og være veldig tissetrengt? Men når du gikk av bussen for å tisse, var det vanskelig å få det til og du måtte nesten presse det ut? Det samme skjer for barnet i denne situasjonen.

Er det dette som skjer hos dere, er vårt beste tips å plassere barnet i dusjen/badekaret og spyle lunket vann over føttene. Du kan også la barnet ha føttene i en balje med lunket vann mens det sitter på potten. Følelsen av lunket vann hjelper de fleste barn med å tømme blæren, og dermed roer situasjonen seg igjen. Du kan si «Så bra at du slapp tisset ut, nå føles det godt i kroppen.» Hvis situasjonen gjentar seg, kan dere fortsette med lunket vann. På sikt vil barnet forstå at det er bra å slippe tisset ut, for da blir det kvitt den trykkende følelsen. I slike tilfeller er det altså ikke viktig hvor barnet tisser, men at det øver på å gjøre det.

Hvis barnet senere ikke vil bruke potten, kan du prøve med et plastglass i stedet. Ha det med deg i lommen og ta det frem med en gang du ser at det er tiss på vei. På den måten kan du fange litt tiss i glasset og så med glad og stolt stemme si «Se – du har tisset i glasset!». Deretter kan dere gå og tømme tisset i do og skylle ned. Da får barnet oppleve å lykkes, noe som er viktig i starten av pottetreningen.

En annen mulig årsak til at barnet holder seg, er at det ganske enkelt ikke har funnet teknikken for å slippe ut tisset når blæren er full. Her dreier det seg altså ikke om frykt, men at barnet ikke har skjønt hvordan det gjør det. Ved hjelp av tipsene i avsnittet «Sitter på potten, men det kommer ingen ting» kan du hjelpe barnet ditt å finne riktig teknikk og dermed lette på trykket.


Ytterligere hjelpeartikler