Hjelpeartikkel for deg som følger metoden Pottetrening på 3 dager
Hvis dere har holdt på i noen uker eller måneder, men fortsatt opplever at barnet ofte tisser og bæsjer i buksen, er det sannsynligvis på tide å endre på ting. Å bare ture på i samme spor fører som nevnt sjelden til forandring. I stedet må man tenke nytt. Avhengig av hva som er det bakenforliggende problemet, finnes det ulike alternative ruter frem mot mål. Trinn én er å forsøke å ta rede på hva som egentlig foregår. Løsningen er ofte å finne blant de forslagene vi allerede har nevnt andre steder i boken, men vi gjentar de her siden de også er relevante i denne situasjonen.
Mangler det en puslespillbit?
At barnet ikke blir helt tørr, kan henge sammen med at det mangler en viktig brikke for å forstå og håndtere prosessen fullt ut. Den enkleste måten å finne ut om dette er tilfellet hos dere, er å gå tilbake og begynne på nytt, det vil si med fase 1 der barnet går naken nedentil. Dette kan med fordel gjøres over en helg og i det tempoet du synes barnet behersker. Å gå tilbake og repetere er en god måte å få barnet tilbake på riktig spor. Hvis dette gir resultat, har dere både funnet årsaken til problemet og tatt tak i det samtidig.
Har barnet gått lei?
Hvis du opplever at barnet forstår og egentlig kan alle trinnene uten problemer, kan det være at barnet helt enkelt har mistet lysten til å ta hånd om egne behov. Ofte gir det seg utslag i at barnet noen ganger går til potten (eller sier ifra) i tide, og noen ganger ikke. Det er helt normalt at barnet mister interessen etter en stund. Det kan henge sammen med at det ikke får like mye støtte og oppmuntring som i starten. Da kan man forsøke å øke den positive forsterkningen, samt være mer delaktig hver gang barnet går på potten, inntil barnet finner tilbake til gleden i det.
Barnet kan også miste interessen om det blir for mye prat og mas om potten. Da blir det i for stor grad «din prosess». Barnet har behov for å få oppleve at det styrer prosessen selv for at det skal være gøy å få det til. Hvis du tror dette kan være en mulig årsak, kan du begynne med å be barnet ditt om unnskyldning og vise at du forstår barnets behov. Du kan for eksempel si «Unnskyld for at jeg har mast så mye på deg om at du må gå på potten. Jeg forstår at du vil gjøre det selv. Fra og med nå er det du som bestemmer når du må tisse og bæsje». Deretter tar du et skritt til siden og lar barnet overta styringen.
Uoppdaget forstoppelse?
En annen mulig årsak til at barnet hyppig tisser og bæsjer på seg, kan være en uoppdaget forstoppelse. Man kan lett gå i fellen og utelukke denne forklaringen dersom barnet bæsjer hver dag, men vær oppmerksom på at barnet likevel kan være forstoppet. En klump av hard avføring i tarmen kan gjøre at tarmen utvides slik at myk avføring kan passere. Dermed ser det tilsynelatende ut til at barnet bæsjer som normalt. Klumpen kan ligge og presse på blæren og gjøre det vanskelig for barnet og kontrollere blære og tarm. Kontakt helsestasjonen eller fastlegen for å få time hos en barnelege som kan undersøke barnet og anbefale egnet behandling.
En forelder forteller:
«I fem måneders tid hadde sønnen vår stadig uhell, både bæsj og tiss, og det etter å ha vært bleiefri i ett år. Både vi og barnehagen holdt på å bli sprø, og vi forsøkte alt for å få det til å fungere. For en måned siden var vi på helsestasjonen, og nå har han fått medisiner da de mistenkte at en forstoppelse høyere opp i tarmen presset på blæren, slik at han ikke hadde kjangs til å holde seg. Og det hjalp! Så et godt tips til dere som er i samme situasjon som vi, med frustrasjon, fortvilte barn og foreldre på grunn av uhell som aldri tar slutt, og et barn som virkelig forsøker, ta kontakt med helsestasjonen/fastlegen og få utredet om det foreligger forstoppelse. Nå er han blitt en ‘ny gutt’ som de sier i barnehagen!»
Har du valgt riktig tidspunkt?
En annen faktor som kan spille inn, er hvordan livssituasjonen deres er i øyeblikket. Hvis barnet opplever at livet føles utrygt, for eksempel på grunn av nytt bosted, et nytt søsken, separasjon eller en annen forandring, kan det påvirke situasjonen og barnets evner. Å pottetrene og slutte med bleie kan rett og slett bli for mye i en allerede strevsom tilværelse. Noen ganger innser man ikke dette før pottetreningen er i gang og man oppdager hvordan barnet reagerer. Hvis dette stemmer med situasjonen hos dere, anbefaler vi at dere tar en pause i pottetreningen til livet er litt roligere og gjør et nytt forsøk da.
Boktips som kan hjelpe
Eine slutter med bleie – en barnebok som støtter dere under pottetreningen
Barneboken Eine slutter med bleie støtter barnet under pottetreningen og forklarer visuelt, på en enkel og tydelig måte, de grunnleggende trinnene når man går på potte eller do. Boken hjelper deg å snakke om kroppen og potten på en pedagogisk måte, og tar barnet med i samtalen. Eine blir barnets støttende venn og viser hva man gjør i ulike situasjonene når man ikke har bleie. Barneboken er en metodestøtte til Pottetrening på 3 dager.
«For oss løsnet det på alvor etter at jeg hadde bestilt boken om Eine. Flott å kunne vise og snakke om andre som tisser på potten ».
Du kan kjøpe Eine både som e-bok og som trykt bok.
Gøy på potten – Pedagogisk støtte til pottetreningen
Vores andet produkt er en unik pædagogisk klistremerkebok, som kan anvendes både som generel støtte under pottetræningen og som et værktøj for å komme videre hvis prosessen av ulike grunner har gått i stå. Det kan for eksempel være at barnet ikke har skjønt hva potten skal brukes til, eller har blitt redd for den.
Andre vanlige årsaker er at barnet vegrer seg for å bruke potten eller utelukkende vil bæsje i bleien.
Gøy på potten inneholder også to visuelle hjelpemidler som er spesielt utviklet for barn som synes det er vanskelig å bæsje på potten.
Du kan kjøpe Gøy på potten her.