Tilbakefall under pottetreningen – 6 vanlige årsaker

Hjelpeartikkel for deg som følger metoden Pottetrening på 3 dager

Det er vanlig at barnet begynner å tisse eller bæsje i buksen igjen etter at det har vært tørr en lang periode. Det skjer med de fleste barn en eller annen gang underveis. Det kan oppleves som at barnet «ikke bryr seg» lenger og velger å tisse og bæsje i buksen med vilje, men som regel ligger det noe annet bak. Det kan være mange årsaker, og man må nesten leke litt detektiv for å forsøke å sirkle inn problemet.

Har det ikke fysisk bra

Hvis barnet ikke har det bra i kroppen, vil det ofte påvirke evnen til å holde seg tørr. Undersøk om barnet har feber eller er i ferd med å bli syk. Tannfrembrudd er også en vanlig årsak til dårligere kontroll. Se om barnet har rødt eller hovent tannkjøtt. Tenk gjennom om det kan være andre årsaker til at barnet ikke har det fysisk bra akkurat nå.

Har det ikke psykisk bra

Tilbakefall er en vanlig reaksjon på at noe i barnets omgivelse har forandret seg, og ofte noe som gjør at barnet føler seg mindre trygg. Har dere byttet barnehage eller dagmamma? Er det et barn i barnehagen som påvirker barnet ditt negativt? Har noe endret seg i barnehagen? Et eksempel kan være at en god venn har byttet avdeling, er bortreist eller syk i lengre tid. Eller at en ansatt barnet kom godt overens med, har sluttet. Har det vært forandringer i familien, eller er det noen av dere andre som ikke har det bra eller er stresset? Små barn snapper opp signaler som vi voksne kanskje ikke en gang tenker på at vi sender ut. Vær også klar over at en forandring som for oss voksne er en «filleting», kan spille en svært stor rolle i barnets liv og for barnets trygghetsfølelse.

For stort ansvar på barnet

Om barnet ditt bare har vært bleiefri noen uker, betyr det at alt fortsatt er nytt for barnet. At barnet sier sjeldnere ifra eller tisser i buksen, kan skyldes at du har skjøvet for mye ansvar over på barnet ved å forvente at det tar hånd om hele prosessen selv. Vår erfaring er at det er nødvendig å støtte og oppmuntre barnet i noen måneder etter at det har sluttet med bleie for at alt skal rekke å sette seg skikkelig, samt for å bevare motivasjonen.

Mangler det en puslespillbit?

Begynner barnet å tisse/bæsje i buksen hyppigere, kan det også være et tegn på at det er en puslespillbit som mangler. Barnet har kanskje ikke forstått alle trinnene i riktig rekkefølge ennå, og da kan det bli litt forvirrende. Det beste man kan gjøre i denne situasjonen er å gå tilbake til fase 1 og ta en rask gjennomgang av opplegget fra start. Hensikten er å la barnet repetere prosessen i naturlig rekkefølge, slik at ting faller på plass igjen. Hvis du ikke kan sette fingeren på hva som forårsaker tilbakefallene, bør du først prøve å gå tilbake og repetere.

Barnet tester hvor lenge det kan holde seg

Omtrent én til to måneder etter at barnet har sluttet med bleie, er det vanlig at det begynner å eksperimentere med hvor lenge det kan holde seg. Barnet venter med å gå på potten/do til absolutt siste sekund, før det oppdager at det plutselig er for sent og gjør i buksen. Da kan du for eksempel si «Så bra at du kan holde deg så lenge, men neste gang må du være litt kjappere med å gå på potten».

Forstoppelse

Forstoppelse hos småbarn er et økende problem, og det kan derfor være lurt å avklare om dette kan være en aktuell problemstilling hos dere. Tidligere eller eksisterende forstoppelsesplager kan ha ført til at en hard klump med avføring sitter fast i tarmen. Klumpen kan presse mot urinblæren og skape et plutselig behov for å tømme den. Det kan resultere i at barnet tisser på seg, både om dagen og om natten. Legg merke til at klumpen kan være igjen i tarmen og skape problemer til tross for at barnet tilsynelatende bæsjer som normalt hver dag. Ta kontakt med en barnelege for å få undersøkt om dette kan være en mulig årsak.

Boktips som kan hjelpe

Eine slutter med bleie – en barnebok som støtter dere under pottetreningen

Barneboken Eine slutter med bleie støtter barnet under pottetreningen og forklarer visuelt, på en enkel og tydelig måte, de grunnleggende trinnene når man går på potte eller do. Boken hjelper deg å snakke om kroppen og potten på en pedagogisk måte, og tar barnet med i samtalen. Eine blir barnets støttende venn og viser hva man gjør i ulike situasjonene når man ikke har bleie. Barneboken er en metodestøtte til Pottetrening på 3 dager.

«For oss løsnet det på alvor etter at jeg hadde bestilt boken om Eine. Flott å kunne vise og snakke om andre som tisser på potten ».

Du kan kjøpe Eine både som e-bok og som trykt bok.

 

Gøy på potten – Pedagogisk støtte til pottetreningen

Vores andet produkt er en unik pædagogisk klistremerkebok, som kan anvendes både som generel støtte under pottetræningen og som et værktøj for å komme videre hvis prosessen av ulike grunner har gått i stå. Det kan for eksempel være at barnet ikke har skjønt hva potten skal brukes til, eller har blitt redd for den.

Andre vanlige årsaker er at barnet vegrer seg for å bruke potten eller utelukkende vil bæsje i bleien.

Gøy på potten inneholder også to visuelle hjelpemidler som er spesielt utviklet for barn som synes det er vanskelig å bæsje på potten.

Du kan kjøpe Gøy på potten her.


Ytterligere hjelpeartikler